IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще строим с Китай индустриална зона край Божурище

Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори

18:10 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще строим с Китай индустриална зона край Божурище

Започва изграждането на съвместна индустриална зона край софийския квартал Божурище, в която ще оперират приоритетно китайски компании. Проектът е част от меморандум за насърчаване на двустранното икономическо и търговско сътрудничество между България и Китай, подписан в Ханджун от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и генералния директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян Дзин Юнхуей, съобщиха от българското министерство.

Преди седмица правителството обсъди на редовното си заседание предложението в капитала на "Национална компания индустриални зони" ЕАД да бъдат апортирани четири държавни терена с обща площ близо 1914 декара, намиращи се един до друг в землището на с. Гурмазово, община Божурище. Терените ще послужат за изграждането на индустриална зона.

„Изграждането на българо-китайска индустриална зона е важна и много конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции”, заяви след подписването на меморандума министър Трайков. По думите му „стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високотехнологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка, а това са и нашите приоритети”.

Според Трайков, ако съумеем да привлечем този китайски ресурс, ще стимулираме икономиката си по бърз и ефективен начин – със свежи пари и подкрепа за развитие на индустриалното производство в България.

Край Божурище се предвижда изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги – спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др.

Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още